ВЕСТИ
У ИМЕ НАРОДА СМЕДЕРЕВО! - 30. ОКТОБАР, 19 ЧАСОВА, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СМЕДЕРЕВО
7. октобар 2015.

У ИМЕ НАРОДА! - 30. ОКТОБАР, 19 ЧАСОВА, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СМЕДЕРЕВО

Велико мултимедијално представљање пројекта који је уздрмао Србију: У ИМЕ НАРОДА!  Гости: Јелисавета Карађорђевић, Љиљан Пекић, Перо Симић, Немања Девић ... и многи други.

.

 

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ДРАГИША КАШИКОВИЋ Др СРЂАНУ ЦВЕТКОВИЋУ
20. јун 2015.

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ,,ДРАГИША КАШИКОВИЋ“ ЗА 2015 ГОДИНУ

У уторак 17. јуна 2015 године у просторијима Удружења књижевника Србије додељене су награде новинару и уреднику недељника Недељник Вељку Лалићу, Драгану Јаковљевићу, афористичару Драгану Митровићу и историчару др Срђану Цветковићу.

Лалићу и Јаковљевићу награда је припала за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, објективност, независност и непристрасност, као и за храброст у објављивању информација и ставова. Признање које од 1994. године додељују Издавачка кућа "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је историчару др Срђану Цветковићу за књигу "Између српа и чекића". Књига је плод деценијског истраживања аутора о политичким суђењима, дисиденству у комунистичкој Србији, прогонима унутрашњег непријатеља и улози тајних служби. Драгослав Митровић, афористичар из Цириха у Швајцарској овогодишњи је лауреат награде за збирку афоризма "Благо њима, ковчег нама", у којој се налазе изузетно духовите, критичке и сатиричние мисли о времену у којем живимо. Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у среду, 17. јуна, са почетком у 12 часова, на годишњицу убиства Драгише Кашиковића, главног уредника листа "Слобода" у Чикагу. О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић (чланови). Признање ће добитницима уручити директор издавачке куће "Српска реч" Даница Драшковић. Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван "витезом српске политичке емиграције". Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис "Данас", као и сатирични лист "Чичак". Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге "Поручник Каваја", "Дупљаци" (драма) и "Партија те тужи, Партија ти суди" (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа "Слобода", гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА ПАНЧЕВО! ТРИБИНЕ: О ПЕКИЋУ И ТИТУ 8. И 9. МАЈ НАРОДНИ МУЗЕЈ ПАНЧЕВО ОД 18 ЧАСОВА
6. мај 2015.

ПЕТАК, 08. МАЈ, 18 часова  ГОДИНЕ КОЈЕ СУ ПОЈЕЛИ СКАКАВЦИ О животу борби за слободу и затворским данима Борислава Пекића.... Документарни прилози из Пекићевог зивота... Гост: Љиљана Пекић, СУБОТА, 09. МАЈ, 18 часова ЈОСИП БРОЗ ДОБАР СКРОЗ? О култу личности, првом мају, штафетама.... Некад и сад. Документарни прилози: Душан Макавејев, ...  Гост: Предраг Марковић, историчар, Чедомир Антић, историчар ...

 

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА ПАНЧЕВО! -ТРИБИНА И ФИЛМ БОГ ДА ПРОСТИ
30. април 2015.

 

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА ПАНЧЕВО! ТРИБИНА И ФИЛМ: БОГ ДА ПРОСТИ

О СТРЕЉАНИМ ГЛУМЦИМА И ДРУГИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА НАРОДА 1944.

Четвртак 30. април: НАРОДНИ МУЗЕЈ ПАНЧЕВО

17ч.  - стручно вођење кроз изложбу.гост др Небојша Дамјановић

18ч - документарни филм и трибина "БОГ ДА ПРОСТИ" 

Гости: Бошко Савковић, редитељ филма

Добривоје Томић, сведок масовних ликвидација 1944-1945. 

Бошко Милановић, потомак стрељаног глумца Антонија Милановића. Добро дошли!

 

16. АПРИЛ 2015., 20 ЧАСОВА НАРОДНИ МУЗЕЈ ПАНЧЕВО, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У ИМЕ НАРОДА! ГОВОРЕ: Јелисвета Карађорђевић, Душан Ковачевић, Љиљана Пекић, Срђан Цветковић
3. април 2015.

    

16. АПРИЛ 2015., 20 ЧАСОВА, НАРОДНИ МУЗЕЈ ПАНЧЕВО, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У ИМЕ НАРОДА! ГОВОРЕ: Јелисвета Карађорђевић, Душан Ковачевић, Љиљана Пекић, Срђан Цветковић  

    На годишњицу пројекта 16. арила испред Народног музеја у Панчеву биће отворена изложба У ИМЕ НАРОДА! Изложба је изазвала велику пажњу јавности (забележено је преко 36.000 посетилаца) са бројним контроверзама; различите реакције, тумчења и дискусије, прерастајући форму музејске поставке кроз трибине, пројекције филмова, гостовања страних делегација у догађај за памћење. Изложба је први пут била постављена од 14. априла до 2 августа   2014. године у простору Историјског музеја Србије,Трг Николе Пашића 11, Београд.  

      У протеклих годину дана изложба је гостовала у Музеју 21. октобар Крагујевац, Народном музеју Краљево а 16. априла 2015. године биће постављена у Народном музеју Панчево. На отварању ће осим обраћања јавних личности, бити приказани најинтересантнији инсерти из богате документарне видео продукције овог пројекта. После програма биће уприличен коктел и дружење са помагачима и сардницима пројекта у простору музеја уз пригодну музику састава Слободни Стругари.

28.МАРТ: У ИМЕ НАРОДА ПАРИЗ! - У граду светлости о пројекту који осветљава дуго замрачене истине - Париз, субота 28. 19.30 часова и недеља 29. март 13 часова, црква Светог Саве.
28. март 2015.

 

У ИМЕ НАРОДА ПАРИЗ! - У граду светлости о пројекту који осветљава дуго замрачене истине - Париз, субота 28. 19.30 часова и недеља 29. март 13 часова, црква Светог Саве. 

У ИМЕ НАРОДА ПАНЧЕВО! - ФИЛМ И ТРИБИНА, ЧЕТВРТАК 12. МАРТ, 18 ЧАСОВА, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ПАНЧЕВА, ГОСТИ: Перo Симић, Љиљана Пекић, Саво Јовић,
6. март 2015.

У ИМЕ НАРОДА! -ПАНЧЕВО 12.март 2015.

21. фебруар 2015. године у Долову - У ИМЕ НАРОДА!
21. фебруар 2015.

У ИМЕ НАРОДА! у Долову

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА!- ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ У КРАЉЕВУ: 12. ФЕБРУАР, 18 ЧАСОВА
12. фебруар 2015.

Народни музеј Краљево „У име народа!“ је прва изложба о жртвама комунистичког режима

ИЗЛОЖБА У ИМЕ НАРОДА! - НОВИ САД, КУЛТУРНИ ЦЕНТАР, 04.02.2015.
4. фебруар 2015.

У пуној сали Трибине младих Културног центра Новог Сада приказана је краћа верзија документарног филма